Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?

24-06-2022 16:27
Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde beslenmesinden uyku düzenine kadar dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunur. Hem sağlıklı büyümeleri hem de mutlu bir bebek olmaları için tüm gereksinimlerinin eksiksiz karşılanması gerekir. Özellikle mutlu ve sağlıklı bir bebek için uyku tartışılmaz konular arasında yer alır. Ancak düzenli ve yeteri kadar uyuyabilmeleri için ebeveynlerin mutlaka bebeklerini uygun pozisyonda yatırması gerekir. Bu nedenle de bebekler nasıl yatırılmalı sorusunun her ebeveyn ve adayları tarafından bilinmesi gerekir. 

Bebeklerinizin uykularını güzel almalarında yatış şekilleri büyük bir öneme sahiptir. Bu durum kalp atışlarını, nefes alıp verme sıklığını doğrudan etkiler. Aynı zamanda bebeği yanlış bir pozisyonda yatırmak ciddi bir yaşam riski ortaya çıkarabilir. Böyle durumlarda uzmanlar tarafından belirlenen bebek yatırma pozisyonları önceden mutlaka bilinmelidir. 

Sağlıklı bir uyku için önemli olan yatış pozisyonu bebeklerin bedensel yapısına göre da farklılık gösterebilir. Bu nedenle tek tip bir uyku pozisyonundan ziyade bebeğiniz için en rahat olan uyuma pozisyonunu öğrenmeniz büyük bir önem taşır.

Bebekleri Yatırma Şekilleri Nelerdir?

Bebekleri yatırma şekilleri bulundukları ay durumuna göre farklılık gösterebilir. Yenidoğan bebeğin yatırılma şekli ile 4- 5 aylık bebekler farklı bir pozisyonda daha rahat edebilir. Bu nedenle bebeklerde yatış pozisyonları ve anlamları konusunda uzman tavsiyeleri oldukça önemli. Bebekler ilk doğduklarında genel olarak kendilerini anne karnında sanırlar. Bu da onların ilk bir ay boyunca daha çok cenin pozisyonunda durmalarına neden olur. Bu süre ilerledikçe annelerinin sesini duymak ve kalp atışını hissetmek rahatlamalarına yardımcı olur. Bebekleri yatırma şekilleri şunlardır:

Bebeği Yan Yatırma Şekli


Bebekleri yan pozisyonda yatırmak onların solunum problemi yaşamasının önüne geçer. Bu yatış şekli en sağlıklı ve güvenilir uyku pozisyonudur. İlk zamanlarda bebeğiniz yan yatma konusunda zorlanabilir. Böyle durumlarda sırtına yumuşak bir yastık ya da havlu ile destek yapabilirsiniz. Hazır bebek yan yatırma yastıklarını da bebeğinizi sabitlemek için kullanabilirsiniz. Bu yatış şekli düzenli soluk alıp vermesine yardımcı olacağı gibi kolik sorunun da önüne geçer. 

Aynı zamanda reflü problemi de bebekte görülmez. Bu yatış pozisyonunda bebeğinizin kafa şeklinin bozulmamasına da dikkat etmeniz gerekir. Sürekli olarak aynı yönde yatırmak kafa yapısının bozulmasına neden olabilir. Bunun yanında başının yan tarafında saç dökülmesi meydana gelir. Böyle durumlarda bebeğinizi farklı taraflara doğru yatırmanız gerekir. 

Bebekleri Yüzüstü Yatırma Şekli


Bebekleri yüzüstü yatırmak birtakım riskler içerebilir. Ancak uyanık olduklarında ve siz yanındaysanız bu şekilde yatırmak kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Başlarını kaldırmaları, kollarından destek almayı öğrenmeleri bu yatış şekli ile daha rahat öğrenilir. Fakat uyku esnasında bu şekilde uyuması nefessiz kalmasına neden olabileceği için risklidir. 

Bebekleri Sırtüstü Yatırma Şekli


Ayaklarını ve ellerini keşfedebilmeleri için bebekleri sırtüstü yatırmak oldukça önemlidir. Uyanık olduklarında genelde bu pozisyonda yatmayı sevebilirler. Ayaklarını keşfettiklerinde ve ellerini ağızlarına götürdüklerinde kendilerince bir oyun ortaya çıkarabilirler. Bu yatış şekli bebekler için sağlıklı bir yatış şeklidir. Eğer sık sık kusma eğilimindeyse ve salya akıtıyorsa sırtüstü yatırmak yerine yan durması daha uygundur.

Tüm bu yatış şekilleri yanında boyun eğriliği olan bebekler nasıl yatırılmalı sorusuna da yanıt vermek gerekir. Bebeğinizin boyun eğriliği problemi var ise yatağının şekline dikkat edilmeli. Eğriliğin aksi yönünde boynunu döndürmesini sağlayacak şekilde yatması gerekir. Aynı zamanda sağa ve sola değişimli olarak yan yatırılmasına da önem vermelisiniz.

Bebeklerin Uyuma Şekilleri ve Anlamları

Bebeklerin uyuma şekilleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak, bebeklerin bazı yaygın uyuma şekilleri vardır ve bunların bazılarının anlamları da bulunmaktadır. Örneğin, bebeklerin bazıları bükülmüş bir şekilde yatmayı tercih edebilir ve bu durum genellikle onların rahat ve güvende olduğunu gösterir. Diğer bir yaygın uyuma şekli ise bebeğin yüzünün yere doğru döndüğü şekildedir. Bu durum genellikle bebeğin solunum yolunun açık olduğunu ve onun iyi bir şekilde nefes aldığını gösterir.

Reflü Yatağında Bebek Nasıl Yatırılır?

Bebekler için reflü yatağında yatırılma, özellikle reflü problemi olan bebekler için önemlidir. Reflü, yiyeceklerin mideyi geçip, mide yanığına doğru geri döndüğü bir durumdur ve bu durum bebeklerde sıkça görülür. Reflü yatağında yatırılma, bebeğin başının yüksek bir konumda olmasını sağlar ve bu da yiyeceklerin mideyi geçip, mide yanığına doğru geri dönmekten kaçınmasını sağlar. Reflü yatağında yatırılma için, bebeğinizi yatakta yüz yukarı bakacak şekilde yatırmalısınız ve onun başını yüksek bir yastıkla desteklemelisiniz. Ayrıca, bebeğinizi yatırmadan önce yatak çarşaflarını ve diğer yüzeyleri temizlemeli ve bebeğinizin yatırılacağı alanın temiz ve hijyenik bir ortamda olmasına dikkat etmelisiniz.

Bebeklerin Yatak Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin düzenli ve sağlıklı bir uyku uyuyabilmesi için yatak düzenine ilk doğdukları andan itibaren önem vermeniz gerekiyor. Yatağının rahat olması kadar kullandığınız tekstil ürünlerinin de dikkatli seçilmesi gerekir. Nevresimi, yatağı, bebek battaniyesi ve diğer tüm tekstil ürünlerinin mutlaka %100 pamuk olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Yatak düzeninde şu detaylara dikkat etmek gerekiyor:

  • Bebeğiniz büyüdükçe yatakta daha hareketli bir uyku düzeni oluşturur. Bu nedenle hareket kabiliyetini kısıtlamayacak genişlikte bir yatak seçmelisiniz. 

  • Yatağı kaplayan kumaşın mutlaka antibakteriyel olmasına önem verilmeli.

  • Yatağının çok yumuşak olması kemik sağlığı açısından doğru değil. Bu nedenle uygun sertlikte bir yatak seçmelisiniz. 

  • Yatağın boyutu da önemlidir. Bebeğiniz bir süre günün çoğunluğunu yatağında geçireceği için kilosuna ve boyuna uygun olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. 

  • Yıkanabilir ve fermuarlı bir yatak kılıfı kullanmaya özen göstermelisiniz. 

Tüm bunların yanında bebeklerin yataklarında kullanılan malzemeler önemlidir. Sünger yataklar genelde en çok tercih edilenlerdir. Fakat süngerin kalitesi bu açıdan son derece önem taşır. Üretiminde tek parça blok sünger kullanılan yataklar idealdir. Lateks yataklar da oldukça tercih edilen konforlu yatak modelleri arasında yer alır. Bebeğin vücut sağlığı açısından yatak seçimlerine gereken titizliği göstermeniz gerekir. 

Yenidoğan Bebeklerde Yatma Pozisyonları

Yenidoğan bebek nasıl uyutulur sorusu tüm ebeveynlerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Bebeğinizi yeni doğduğunda 6 aylık olana kadar kendi odanızdaki karyolasında uyutabilirsiniz. Uykuya dalarken ve uyku sırasında bebek odasının loş olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda uyku sırasında sevilen bir battaniye ya da örtü gibi uykuya geçiş nesneleri kullanabilirsiniz. Özellikle bebeğinizin sevdiği bir oyuncak oldukça işe yarar bir nesnedir.

Bebeğinizi farklı yerlerde uyutmak yerine her zaman aynı yerde ve ortamda uyutmaya dikkat etmelisiniz. Uykusu geldiğinde yatağına konulmalı ve hafif seslerle uykuya dalmasını beklemeniz gerekir. Uyku pozisyonları bebeğinizin rahat bir şekilde uyuyabilmesi için önemlidir. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde sırtüstü uyku pozisyonu rahat uyumaları açısından önemlidir. 

yenidoğan bebeklerde yatma pozisyonları

Bebeklerde Uykunun Önemi

Bebeğinizin uyku düzenine ilk günden itibaren önem vermeniz gerekiyor. Beslenme kadar büyük bir önem taşıyan uyku bebeğin sağlıklı büyümesinde en önemli işlevi yerine getiriyor. Bebeklerin sağlıklı gelişimlerinde özellikle düzenli gece uykusu oldukça önemli. Bebekler için uykunun öneminden bahsetmek gerekir ise şunlar söylenebilir:

  • Bebeğiniz düzenli olarak uyuduklarında hafızaları güçlenir. 

  • Hiperaktivite ve depresyon riskleri en aza iner. 

  • Uyku rutini bebeğin fiziksel gelişimine katkı sağlar. 

  • Gün içerisinde daha mutlu ve huzurlu olmasına yardımcı olur. 

  • Düzenli uyuduklarında beslenme, oyun ve genel davranışlarında da bir düzen oluşur. 

  • Motor becerilerinin gelişmesinde uyku önemlidir. 

Bu bakımdan bebeklerin her gün yeterli miktarda uyumaları gerekiyor. 

Bebekler Hangi Pozisyonda Rahat Uyur?

Bebeklerin uyumasında pozisyonlar oldukça önemlidir. Sağlıklı bir gelişim yanında uyku sırasında oluşabilecek riskler de göz önünde bulundurulduğunda bebeğinizi mutlaka en uygun şekilde uyutmanız gerekiyor. Bebekler sırtüstü, yüzüstü ya da yan şekilde uyutulabilir. Sırtüstü Yenidoğan bebeklerde en çok tercih edilen uyutma şeklidir. Ancak bu uyuma şekli bebeklerin kafa yapılarında kalıcı etkiler yaratabileceği için zaman zaman uyuma pozisyonlarını değiştirmeniz gerekir.

Bebeğin yan uyutulması da yine sağlıklı uyuma şekillerindendir. Bu şekilde uyuduklarında boğulma, soluğu kesilme gibi durumlar meydana gelmez. Güvenli bir uyuma şeklidir. Ancak motor becerilerini kullanamayan bebeklerin bu şekilde uyuyabilmeleri için dışarıdan destek almaları gerekir. Bu destek yumuşak bir yastık olabilir. 

Bu şekilde dengede kalır ve daha rahat uyuyabilir. Fakat yine bu şekilde uyuturken de tek bir yönden ziyade dönüşümlü olarak farklı yönlerde uyutulmaları gerekir. Düzenli bir gece uykusu için bebeğinizin uyuduğu ortamdan diğer tüm uyku malzemelerine kadar her detaya büyük bir önem vermeniz gerekiyor.

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.