Bebeklerde ve Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

02-08-2022 17:16
Bebeklerde ve Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi çocuklar açısından büyük bir önem taşıyan ve her ebeveynin özen göstermesi gereken bir konu. Bazı kültürlerde bebekler çocukluk evresine gelene kadar bebek bezini kullanmaya devam eder. Fakat Batı kültürlerinde bebeklik sayılabilecek dönemlerden itibaren çocuklara tuvalet eğitimi verilmeye başlanır. Bu bakımdan çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusu günümüzün en önemli çocuk eğitim konuları arasında yer alır. Bebeklerde tuvalet eğitiminin nasıl ve hangi yöntemle verileceği mutlaka ebeveynlerin bilmesi gereken bir konu. Çünkü bu dönemde çocukların korkması ya da herhangi bir şekilde endişe hissine kapılması gelecek yaşantılarını yakından etkiler. 

Çocuklarda tuvalet eğitimi konusunda her ebeveyn bu bakımdan son derece bilinçli bir şekilde hareket etmek durumunda. Böyle durumlarda ebeveynlerin mutlaka gereken sabrı göstermesi ve çocuklarına gereken zamanı ayırması gerekir. Eğitime başlamadan önce de bebeklerin bu konuda yeterli bir olgunluk seviyesine erişmiş olması önemli bir konu. Az çok hareketlerinin bilincinde olması tuvalet eğitimini daha kolay kabullenmesini sağlar. 

Bebeklik döneminde verilmek istenilen tuvalet eğitimi konusunda belirli ay ve yaş dönemlerini dikkate almak gerekir. Aynı zamanda bu süreçte çocuklara karşı tavrınızı da uygun şekilde belirlemeniz gerekiyor. Çünkü bu dönemde çocuklar ebeveynlerinden onaylanmak ve anlayış bekler. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin ve çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olması süreci başlatmak için önemli bir konu. Çocukların bu sürece hazır olduğunu anlayabilmeniz için belirli mesajlar verirler. Bu mesajları almaya başladığınızda en uygun şekilde çocuklarınızın tuvalet eğitimini vermeye başlayabilirsiniz. Bebeklerde tuvalet eğitimi vermenin zamanının geldiğini şu şekilde anlayabilirsiniz:

  • Bebeklerin yürüyebilir ve artık kısa süreli bir şekilde oturup kalkabilir duruma gelmeleri gerekiyor. 

  • Ebeveynlerine dışarı çıkma isteklerini belirtmeleri onların bağımsız olma isteklerini belirtiyor. 

  • İki saate kadar bezleri kuru kalmaya başlamış olmalı. 

  • Düzenli, şekilli ve yumuşak bir şekilde dışkılamaya başlamalı. 

  • Dışkılama yaptıklarında bunu bir şekilde ebeveynlerine anlatmaya başladıklarında. 

  • Basit ve yalın cümleler kurmaya başlamaları gerekir. 

  • Pantolon ya da şortlarını kendilerinin çekebilmeleri gerekir. 

  • Lazımlık gibi kelimeleri anlayabilmeleri gerekir. 

  • Lazımlık kullanmaya ilgi göstermeleri gerekir. 

Bu belirtileri gördüğünüzde bebeğinizin ya da çocuğunuzun artık tuvalet eğitimi alabilme aşaması gelmiş olarak düşünülebilir. 

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebeğinizin tuvalet eğitiminde gerekli olan süreç başlamış ise bu durumda ebeveynlere bu süreçte büyük görevler düşer. En etkili tuvalet eğitimi konusunda mutlaka ebeveynlerin önceden detaylı araştırma yapmaları gerekiyor. Bu süreçte ebeveynlerin ilk olarak çocukları için bir lazımlık almaları gerekiyor. Lazımlığın sıkıcı ve koyu renklerde olması yerine cıvıl cıvıl olması çocukların daha çok ilgi çekmesini sağlar. Aynı zamanda bebeğin boyutlarına uygun olması büyük bir öneme sahip. Yani çocuklar ya da bebekler lazımlığa oturduklarında ayakları mutlaka yere değmelidir. Aksi halde ayakları havada kaldığında korkabilirler. Vücutlarına tam olarak uyan lazımlık olmalı. Oturduklarında ebeveynlerin çocuklarına çok fazla müdahale etmelerine gerek olmayacak bir model tercih edilebilir. 

Ebeveynlerin mutlaka tuvalet eğitimi konusunda bilgili olması gerekiyor. Tuvalet eğitimi kaç gün sürer sorusu eğitim süresince en çok merak edilen detaylar arasında yer alıyor. Bu süreç gün ile değil ay olarak hesaplanmalı. Çünkü tuvalet eğitimi yaklaşık olarak 3 ile 6 ay arasında değişiyor. Buna ek olarak çocuklarınızın mutlaka bu eğitime hazır olması gerekiyor. Erkek çocuklara tuvalet eğitimi verirken idrarını ayakta değil, önce oturarak yapmalarını öğretmeniz gerekiyor.

Eğitime başlanan ilk süreçte çocuklar idrarın geldiğini fark etmekte zorlanabilirler. Bu durum kas olgunluğunun yeterli seviyede olmamasından kaynaklanır. Ebeveynler saat başına çocukların ihtiyaçlarını sormaları gerekirse lazımlığa götürmeleri oldukça önemli. Aynı zamanda çocuğunuzun mutlaka tuvalet ihtiyacının geldiğinde söylemesini ona telkin etmeniz gerekiyor. Eğitime başladığınızda hemen bebek bezi kullanmayı da kesmemeniz gerekiyor. En zorlayıcı süreç de geceleridir. İlk zamanlarda geceleri bebeğinize bebek bezini kullanmayı ihmal etmemeniz. Alışma süreci ilerledikçe geceleri de bebek bezini kullanmayı bırakabilirsiniz.


Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir?

Erkek çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusu genelde ailelerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Çocukların kesinlikle aşırı derece dikte edilerek eğitilmemesine dikkat edilmeli. Altına kaçırması durumlarında onlara bağırmak yerine sakin bir dil durumu anlatmanız gerekir. Erkek çocukların tuvalet eğitimlerinde kız çocuklardan farklı olarak ayakta idrar yapma işlemini sona bırakmaktır. Çünkü ilk etapta oturarak tuvalet alışkanlığı kazanmaları onlar için daha kolay bir süreç olacaktır. Kız çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusu da merak edilenler arasında yer alır. 

Çocukların tuvalet eğitimleri sırasında mutlaka ilk olarak lazımlık ile bu eğitimi almaları önem taşır. Sonrasında klozet için birtakım tuvalet aparatları alınarak aparatlar yardımı ile klozete alıştırabilirsiniz. Eğitimin verilme süreci için ise çocukların hazır olması önemlidir. Tuvalet eğitimi kaç yaş sorusuna ise farklı dönemler olacak şekilde yanıt verilebilir. Çünkü her çocuğun bu konuda eğitimi alabilecekleri kapasiteleri farklı olabilir.

En Kolay Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusu birçok bakımdan ebeveynlerin bilmesi gereken detaylar içeriyor. Bu süreçte lazımlıktan çocukların kullanabilecekleri klozet aparatlarına kadar birçok detay bu süreci yakından etkiler. Aynı zamanda ebeveynlerin bilinçli olması da dikkat edilenler arasındadır. Gerekiyorsa tuvalet eğitimi çizelgesi avantajlarından da yararlanılabilir. Böylece çocukların günlük tuvalet alışkanlıkları daha rahat bir şekilde takip edilebilir.

Çocukların geneli 3- 4 yaşlarına geldiklerinde bağırsak kontrolünü sağlamaya başlarlar. Aynı zamanda gündüzleri büyük ölçüde tuvalet gereksinimlerini kontrol edebilirler. Ancak geceleri bu durum biraz zor olabilir. Kızların büyük bir kısmı erkek çocukların da yarıya yakını geceleri kuru olarak sabah uyanıyor.

Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Tuvalet eğitiminde süreç her çocukta farklılık gösterebilir. Genel olarak 3 ile 6 ay arasında bir süreyi kapsar. Ebeveynler bilinçli bir şekilde davrandığında bu süreç daha kolay bir hale gelebilir. Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar sorusu da bu bakımdan önem taşır. Bu süreç çocukların kas ve bağırsak kontrolüne başladığı zaman başlar. Yani çocukların gündüzleri bir süre kuru kalması, ihtiyaçlarını dile getirebilmeleri önemli bir detay. Bu süreçte ailelerin de çocuklarını sürekli olarak takipte olmaları gerekiyor. Ancak çocuklarınızın yatak ıslatma durumu olduğunda mutlaka anlayış içerisinde olmanız önemli.

Yanlış Tuvalet Eğitimi Verilirse Ne Olur?

Çocukluk döneminde tuvalet eğitimi çocukların psikolojik gelişimleri üzerinde oldukça önemli. Bu nedenle yanlış tuvalet eğitimi sonuçları her veli tarafından mutlaka bilinmelidir. Çocuğun altını ıslatması ya da kirletmesi durumunda onu korkutmak, cezalandırmak yapılmaması gerekenler arasında bulunuyor. Bu durum çocuklarda çok ciddi travmalar meydana getirebilir. 

Hatalı olarak verilen tuvalet eğitimi çocuklarda çok ciddi depresyonlara neden olabiliyor. Bu süreçte çocukların ağır bir eğitim altında kalmaları çocukların çekingen, girişimden uzak, güvensiz ve içe kapanık olmalarına neden olabiliyor. Böyle durumlarda çocuklara karşı son derece sabırlı ve anlayış içerisinde olmaya dikkat etmeniz gerekiyor. Çocukları bu dönemde korkutmak aynı zamanda gerileme ve ciddi bir güvensizlik yaşamalarına neden olabilir. 

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.