12 Aylık (1 Yaş) Bebek Gelişimi

19-05-2022 21:31
12 Aylık (1 Yaş) Bebek Gelişimi

1 yaş bebek gelişimi, bu süreçte yaşananlar, dikkat edilmesi gerekenler ve dahası yeni anne ve babaların merak ettiği başlıca konulardan bir tanesi. Bu süreçte en çok akla takılan sorular için yazının devamını okumak aranan cevapların bulunmasında yardımcı olabilir. 


12 aylık veya 1 yaşına gelmiş olan bebekler fiziksel gelişim açısından doğumdan itibaren başlayan süreçte büyük yol kat eder. Bu yaştaki bebekler artık bir yerden destek almadan oturur ve otururken yerden elleriyle destek alıp ayağa kalkabilir. 1 yaşını dolduran çocukların birçoğu bu dönemde yürümeye başlar. 


İlk yaşını dolduracak olan bebek çevresine karşı daha fazla merak besler. Nesnelerin isimlerini öğrenmeye çalışır. Bu dönemde anne ve baba gibi kelimeleri bilinçli olarak söyler. Nesnelere, kendisine özgü farklı isimler takabilir. 


Yardım almadan bardaktan bir şeyler içebilen 12 aylık bebek gelişimi ilerledikçe etrafındaki eşyalara tutunarak ya da tutunmadan ayakta durabilir. Bu dönemde artık bebek yürüyebilir, her fırsatta etrafta dolaşmak isteyebilir. Henüz çevresindeki tehlikelerin farkına varamayan bebek için ev içerisinde bebeğin temas edebileceği bölgelerin uygun hâle getirilmesi gerekir. 


Bebeğin yürüme isteğini karşılarken zarar görmemesi için dolap kapaklarının kilitlenmesi, sivri köşeli mobilyaların bebeğin yaşam alanından uzaklaştırılması gibi tedbirler alınabilir. Bu dönemde bebek, ebeveyninin parmağını tutarak yürümek isteyebilir. Böylece kendisini güvende hissederken ebeveynler de olası tehlikeleri engelleyebilir.


Bebeğin ilk adımlarını attığı 12. ayda ona tabanlı ayakkabılar giydirilmesi önerilmez. Koordinasyon ve dengenin sağlanabilmesi için yalnızca çorap ya da patik tarzında yumuşak tabanlı ayakkabılar giydirilmesi önemlidir. Böylece bebeğin daha kolay ve dengeli bir şekilde yürümesi sağlanabilir.

12 Aylık Bir Bebek Neler Yapabilir?

  • Bir kaç saniye bağımsız ayakta durur
  • İlk adımlarını atar
  • Cımbız tutuşunu doğru yapar
  • Oyuncakları işlevine uygun kullanır
  • Kendi başına yemek yemeye başlar
  • Aynı anda bakar ve dinler
  • Dikkat süresi artar
  • El kol hareketleriyle iletişim kurar
  • Bildik kelimeleri anlar ve tepki verir
  • Sözcük dağarcığı genişler
  • Basit yönerge ve sorulara tepki verir
  • Başkalarının hareketlerini taklit eder

12 Aylık Bebeğe Ne Öğretilir?

1 yaş bebeğe ne öğretebilirim diye merak eden anne babalar için aslında bu sorunun cevabı birden fazla denebilir. 12 aylık bir bebeğe artık yavaş yavaş resimli kitaplar üzerinden birçok nesneyi öğretebilir ve ona nesnelerin ne olduğuna dair kısa sorular sorularak öğrenmelerini pekiştirebilirsiniz. Aynı egzersizin etrafındaki bebekler veya yetişkinlerle birlikte yapılması bebeğinizin sosyal becerilerini ve dil gelişimini desteklerken uygulayabileceğiniz bir başka alternatiftir.

12 Aylık Bebek Neler Konuşabilir?

Bebeğiniz artık 1 yaşındaysa anlamlı 1-2 kelime söylemeye başlayacaktır. Bu süreçte mırıldanmaların yerini gerçek sözcükler almaya başlar. bebekler 2 yaşına kadar da yaklaşık 100 kelimeye rahatlıkla ulaşır. Bu dönemde aile bireylerinin isimlerini, arkadaşlarının isimlerini bilir, basit ve tekrarlı kelimeleri seslendirebilir. 

12 Aylık Bebek ile Nasıl Oynanır?

Bebeğinizle oynamak isterseniz oyun parklarındaki salıncak, tahterevalli ve kaydıraklarla bıkmadan birlikte saatlerce oynayabilirsiniz. Motor becerilerinin gelişiminin sağlıklı şekilde sürmesi için buna uygun oyunlar oynamak da bebeğinizin gelişimini desteklemek için faydalı olabilir. 


Özellikle fiziksel hareket gerektiren oyunlar oynanırken, 1 yaş bebek gelişimi boy kilo gelişimi gözetilerek seçilen tişört gibi rahat kıyafetler, vücutlarının esnekliğini ve yapısını korumalarında da yardımcı olacaktır. Son olarak bu süreçte zekâ gelişimi çok önemlidir ve bu amaca uygun oyunlar da bebeğinizin gelişiminin sağlıklı şekilde sürmesi için oynanabilir. 


12 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Sağlıklı 1 yaş bebek gelişimi açısından uyku düzeni, gündüz ve gece olacak şekilde ayrılabilir. Normal şartlarda 1 yaşındaki bir bebek, ortalama olarak günde yaklaşık 11-12 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gündüz ise ortalama 2-3 saatlik bir periyot uykusunu tam anlamıyla alabilmesi için yeterlidir.


Bebek uyku düzenini sağlarken giydirilen kıyafetlerin uyku kalitesini ve sağlıklı beden gelişimini etkilediği unutulmamalıdır. 1 yaş kıyafeti seçenekleri arasından uyku tulumları veya pijamalar seçilerek bebeğinizin derin bir uykuya rahatlıkla dalmasını sağlayabilirsiniz. 

12 Aylık Bebekler Nasıl Giydirilir?

1 yaşındaki bebekler mevsime göre nasıl giydirilir sorusu önemli bir sorudur. Kış aylarında bebeğin ince giydirilmesi sağlığı açısından istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu sebeplerle bebek giyimi doğuma hazırlık döneminde de sonrasında da en önemli konulardan bir tanesidir.


Konu bebek giyimi olunca çoğu ebeveyni en çok endişelendiren mevsim sıcak havaların da etkisiyle yazdır. Bu mevsimde ise bebek kıyafetleri konusunda yapılan en büyük hata bebeği kalın kumaşlara sahip giysilerle ve tek parça giydirmektir. 


1 yaş kız bebek kıyafetleri daha küçük ve elbise, etek gibi farklı tasarımlara sahipken, 1 yaş erkek bebek kıyafetleri daha büyük olabilir. Bununla birlikte 1 yaş bebek gelişimi sonucunda arada çok büyük bir fark olmaması sayesinde unisex kıyafet setleri gibi alternatifler de tercih edilebilir.

12 Aylık Bebek En Az Kaç Kilo Olmalı?

12 aylık bir bebeğin kilosu, çeşitli faktörlerden etkilenir ve her bebek farklı kilolarda olabilir. Bebeklerin kilosu, vücut yapıları, genetik yapıları ve beslenme şekillerine göre değişebilir. Ancak, genel olarak 12 aylık bir bebeğin kilosu 8-11 kg arasında olmalıdır. Bebeklerin kilolarını ölçmek için, bebekleri kiloluk bir teraziye koyarak kilolarını ölçmek veya bebeklerin kilolarını ölçmek için bir doktor veya sağlık çalışanına danışmak en doğru yöntemdir.

12 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

12 aylık bir bebeğin günde kaç öğün yemesi, bebeğin büyüme hızı, kilosu ve beslenme ihtiyaçlarına göre değişebilir. Genel olarak, 12 aylık bir bebeğin günde 3 öğün yemesi önerilir. Bu öğünler şunlar olabilir:

 

Sabah kahvaltısı: Bu öğünde bebeğe süt veya mama verilebilir. Ayrıca, bebeğin yiyebileceği şekilde doğranmış meyve ve sebzeler verilebilir.

 

Öğle yemeği: Öğle yemeğinde bebeğe et, tavuk veya balık gibi protein kaynakları verilebilir. Yine sebze meyve gibi besinlerle takviye yapılabilir.

 

Akşam yemeği: Son olarak akşam yemeğinde bebeğe süt veya mama verilebilir. Ek olarak diğer öğünlerde olduğu gibi besinlerle takviye edilebilir.

 

Bebeklerin günlük öğün sayısı ve içerikleri, bebeklerin büyüme hızı, kilosu ve beslenme ihtiyaçlarına göre değişebilir. Bu nedenle, bebeklerin günlük öğün sayısı ve içerikleri konusunda doktor veya sağlık çalışanı tarafından verilen tavsiyeleri takip etmek en doğru yöntemdir.

12 Aylık Bebek Hangi Kelimeleri Söyleyebilir?

12 aylık bir bebek, genellikle kelime sayısını artırdıkça daha çok kelime öğrenir. Ancak, bebeklerin kelime öğrenme hızları kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bebeklerin öğrendiği kelime sayısı da değişebilir. 12 aylık bir bebeğin söyleyebileceği kelimeler arasında, bebeğin etrafındaki nesnelerle ilgili kelimeler (örneğin, "gibi", "oyun", "anne"), bebeğin duygularını ifade eden kelimeler (örneğin, "mutlu", "öfkeli") ve bebeğin ihtiyaçlarını ifade eden kelimeler (örneğin, "su", "mama") bulunabilir. Bebeklerin kelime öğrenme hızları ve kelime sayıları konusunda doktor veya sağlık çalışanı tarafından verilen tavsiyeleri takip etmek en doğru yöntemdir.

12 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

12 aylık bir bebek için doktor kontrolü, bebeğin sağlık durumunu izlemek ve bebeğin büyüme ve gelişimine dair bilgi toplamak için önemlidir. Doktor kontrolü sırasında, doktor bebeğin vücut ağırlığını, boyunu ve bel çevresini ölçer ve bebeğin genel sağlık durumunu değerlendirir. Ayrıca, doktor bebeğin aşılarının yapılıp yapılmadığını ve aşıların takip edilmesine ilişkin bilgi verir.

12 aylık bir bebek için doktor kontrolü sırasında, aşağıdaki konuların da değerlendirileceği önerilir:

 

Bebeğin beslenme alışkanlıkları ve günlük öğünleri: Doktor bebeğin günlük öğünlerinin içeriğini ve bebeğin beslenme alışkanlıklarını değerlendirir.

Bebeğin uyku alışkanlıkları: Doktor bebeğin uyku alışkanlıklarını ve uyku düzenini değerlendirir.

Bebeğin gelişimi: Doktor bebeğin büyüme hızını ve gelişimine ilişkin bilgi toplar ve bebeğin gelişimine ilişkin bilgi verir.

Bebeğin aşıları: Doktor bebeğin aşılarının yapılıp yapılmadığını ve aşıların takip edilmesine ilişkin bilgi verir.

Doktor kontrolü sırasında, doktor bebeğin sağlık durumunu değerlendirir ve bebeğin büyüme ve gelişimine ilişkin bilgi toplar. Doktor kontrolünde, bebeklerin sağlık durumlarını izlemek ve bebeklerin büyüme ve gelişimlerine ilişkin bilgi toplamak için önemlidir.

12 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

12 aylık bir bebekte diş gelişimi genellikle tamamlanır ve bebeklerde 20 adet diş olur. 12 aylık bir bebekte, çenenin üst tarafındaki 8 adet yüksek diş (4 çift) ve çenenin alt tarafındaki 8 adet yüksek diş (4 çift) olur. Ayrıca, 12 aylık bir bebekte, çenenin üst tarafındaki 4 adet alçak diş (2 çift) ve çenenin alt tarafındaki 4 adet alçak diş (2 çift) olur. 12 aylık bir bebekte diş gelişimi sırasında, bebeklerde diş eti iltihapları olabilir. Bu iltihaplar, dişlerin çıkmaya başladığı sırada ortaya çıkar ve bebeklerde ağrı, huzursuzluk ve yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtilerin ortaya çıktığı durumlarda, doktor veya sağlık çalışanı tarafından verilen tavsiyeleri takip etmek ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulamak önemlidir.

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.