Bebeklerde ve Çocuklarda Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

02-08-2022 17:28
Bebeklerde ve Çocuklarda Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bebeklerde ve çocuklarda hastalıklara karşı daha dirençli olmanın en önemli koşulu güçlü bir bağışıklık sistemidir. Bu bakımdan bağışıklık sistemi nasıl güçlenir sorusu birçok açıdan merak edilen bir konu olarak öne çıkar. Vücudun enfeksiyonlar karşısında çok daha güçlü olabilmesi için mutlaka bağışıklık sistemi konusunda sağlıklarının yerinde olması gerekir. Böyle durumlarda çocukların bağışıklık sisteminin geliştirilmesinde belli besinlerin mutlaka alınması önem taşır. 

Bebek bağışıklık güçlendirici mamalar ve takviye gıdalar bu süreçte dikkate alınması gereken detaylar arasında yer alır. Birtakım proteinler, karbonhidratlar, yağlar ve vitaminler mama içerisinde yeterli miktarda olması gerekir. Buna ek olarak sebze ve meyve de beslenmede olması gerekenler arasında yer alır. Bu bakımdan bebeklerde bağışıklık güçlendirici gıdalar gelişimlerinde çok büyük bir önem taşır. 

Bebeğinizin hastalık ve enfeksiyonlara karşı daha da güçlü olmasında mutlaka belirli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle takviye gıdalarla bu sistemin oldukça iyi duruma gelmesi sağlanabilir. Birtakım probiyotik içeren gıdalar bağışıklık sistemi üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir. 

Bebekler ve Çocuklar Nasıl Bağışıklık Kazanır?

Bebeklerin bağışıklığı nasıl güçlenir sorusuna farklı açılardan yanıt verilir. Çünkü bağışıklık sistemi düzeli ve sağlıklı beslenme ile mümkün olan bir konudur. 0-6 ay arasında bir bebeğin anne sütü ile beslenmesi büyük bir önem taşır. Anne sütü içerisinde yer alan antikorlar ve diğer tüm besinler bebeklerin bağışıklık sistemi üzerinde oldukça önemli bir yere sahip. Anne sütü eksik ise doktora danışarak bu sütün yerine kullanılabilecek mamalar tercih etmeniz gerekiyor. 

Hem bebeğin beslenmesi ve karnı doyması hem de sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için mama seçimi büyük bir önem taşır. Belirli bir aydan sonra da bebekleriniz için takviye gıdalar kullanabilirsiniz. Çocuklar için bağışıklık güçlendirici gıdalar oldukça önemli bir yere sahip. Her yaşta çocukların gereksinim duyduğu gıdalar bulunur.

Bebeklerde ve Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yapılabilir?

Bebeklerin ve çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek istiyorsanız ilk olarak bu sistemin neden zayıfladığı hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Sağlıklı beslenmemek, düzensiz beslenme, uyku düzeninin bozuk olması çocuklarda bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer alır. Aynı zamanda çocukların huzursuz, mutsuz ve stresli ortamlarda büyümeleri de bağışıklık sistemleri üzerinde etkili. Bu bakımdan çocukların beslenmesinden uyku düzenlerine kadar birçok detayı göz önünde bulundurmanız gerekir. Çocuğun bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir sorusuna yanıt vermek gerekir ise bu süreçte şu detaylara dikkat etmek gerekir:

  • Yeterli ve Dengeli Beslenme: Çocukluk döneminde yeterli ve dengeli beslenme her açıdan önem taşıyan bir konu. Çocukların mutlaka folik asit, C vitamini, B12 gibi vitaminler yönünden zengin gıdalarla beslenmeleri gerekir. Gün içerisinde beslenmelerinde mutlaka protein, karbonhidrat, yağ miktarı da önem taşır. 

  • Düzenli Egzersiz ya da Hareket: Hareketsiz bir yaşam yalnızca çocuklarda değil tüm kişilerde bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu nedenle çocukların gün içerisinde belirli aktiviteleri yapmaları, oyun oynamaları oldukça önemli bir detay. 

  • Kaliteli ve Yeterli Uyku: Uykunun kalitesi de çocukların yeterli bir şekilde beslenmelerinde önem taşır. Geceleri yeterli miktarda uyumaları onlar için olmazsa olmaz bir büyüme gereksinimi. Bunların yanında uykularının düzenli olmasında yatak seçimleri, oda havalandırması gibi detaylar da önem taşır. 

  • Antioksidan Bakımından Zengin Gıdalar: Çocukların gıdalarında mutlaka A, C ve E vitaminlerinin bulunmasına dikkat edilmeli. Bunun yanında alfa lipoik asit ve glutatyon açısından da zengin besinler kullanmaya dikkat etmeniz gerekir. 

  • Aşılama: hastalıklara karşı dirençli olabilmeleri için mutlaka bebeklik dönemlerinde ve ilkokul yaşlarında gereken aşıları olmaları gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu aşıların zamanında yapılmasına dikkat edilmeli. 

  • Stres ve Huzursuz Ortamlardan Uzak Tutulması: Çocukların gündelik yaşamda karşılaştıkları tüm stresli ortamlar da onların bağışıklık sistemleri üzerinde ciddi bir gerilemeye neden olabilir. Fiziksel ve duygusal stres ile baş edebilmeleri öğrenmeleri bu süreçte önemlidir. 

Tüm bu detaylara dikkat etmek bebeklerde ve çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkili olacaktır.

Bebeklerde ve Çocuklarda  Bağışıklık Sistemi Ne Zaman Gelişir?

Bebeklerde bağışıklık sistemi ne zaman gelişir sorusu bu süreçte önemli noktalar arasında yer alıyor. Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemi genel olarak 6. Ay sonrasında gelişme gösteriyor. Bu dönemde bebek artık kendi savunma sistemini oluşturmaya başlıyor. 3 yaşından sonra da tam olarak olgunlaşma evresine giriyor. İlk 6 ay boyunca anneden gelen antikorlar ise bebeği koruma işlevini yerine getiriyor. 

Anne karnında bulunan bebek ya da yeni dünyaya gelen bir bebeğin kanında immunglobulin M tipi antikorlar bulunur. Bunlar da rahimde geçirilen bir enfeksiyonun düşmesini sağlar. İmmunoglobulin A tipi antikorlar bebeklerde bağışıklık sisteminin önemli bir savunma maddesidir. Anne sütü içerisinde yer alan bu bileşenler bebekleri bağırsak enfeksiyonlarından korur. Ancak zamanla bebeğin kendi bağışıklık sistemini geliştirmesi gerekir. 

çocuklarda bağışıklık sistemi

Bebeğinizin veya Çocuğunuzun Bağışıklıklarının Düştüğü Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde ya da çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu gösteren birtakım unsurlar bulunur. Bunları gözlemlemek bebeğinizin bağışıklık sistemi hakkında sizlere detaylı bilgiler verir. Örneğin sık sık bebeklerin enfeksiyonel hastalıklara yakalanması en belirgin belirtileri arasında yer alır. Bu bulgular çocuklarda farklılık gösterebilir. 

Bazı çocuklarda uyku eksikliğinden kaynaklı olurken bazılarında yetersiz beslenmeden kaynaklanabilir. Bebeklerde antikor düzeylerinde düşmeler meydana gelebilir. Aynı zamanda alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassasiyet görülebilir.

Ağır bağırsak enfeksiyonları, kulak ve boğaz enfeksiyonları bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda görülen rahatsızlıkların başında geliyor. Aynı zamanda çocuklar tamamen büyümeyi ve gelişmeyi durdurabilirler. Bunun yanında büyümeleri yaşıtlarına göre daha yavaş gelişir. Uzun süre hastanede yatacakları şekilde hastalıklarla karşı karşıya kalabilirler.

Bebeklerde Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Nelerdir?

Bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için belli gıdaların alınması gerekir. Bu süreçte özellikle bebeklerde bağışıklık güçlendirici takviyeler mutlaka kullanılması gerekenler arasında yer alıyor. Mamaya ilaveten kullanılan bu takviyeler içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunuyor. Belirli bir ay döneminden sonra çocuklarınızın yumurta, et ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmesine önem vermeniz gerekir. 

Sabah kahvaltılarında yumurta olmazsa olmaz bir protein kaynağıdır. Bunun yanında her gün kahvaltıda peynir ve türlerini tüketmeleri önem taşır. Taze sıkılmış portakal suyu da önemli. Bunlara ek olarak mayalı besinler bağırsak sistemi açısından önem taşır. Ceviz, fındık tüketimi bağışıklık sistemi gelişiminde tüketilmesi gerekenler arasında yer alır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık türleri de beslenmede önem taşır. Yoğurt ihmal edilmemesi gereken besinler arasında bulunur.

Mama ile Beslenen Bebeklerde Bağışıklık Nasıl Sağlanır?

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapılmalı sorusuna birçok farklı açıdan yanıt verilebilir. İlk olarak dengeli ve düzenli beslenmeleri gerekir. Buna ek olarak düzenli bir şekilde uyumaları gelişimlerinde etkili bir konu. Bunlara ek olarak stresli bir ortamda stres ile mücadeleyi öğrenmeleri gerekir. 

Bebeğinizin bağışıklık sistemini geliştirmek için ise ay durumlarına göre mama seçimleri doğru yapılmalıdır. Mamalar yeterli vitamin ve minerali içinde barındırmalı. Gerekiyorsa çeşitli karışımlardan yararlanılabilir. Yenidoğan maması ve diğer tüm bebek mamalarında yeterli vitaminlerin olduğundan emin olunmalı.

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.