Yenidoğan Bebeğinizin İlk Banyosu Hakkında Bilgiler

12-06-2022 21:23
Yenidoğan Bebeğinizin İlk Banyosu Hakkında Bilgiler

Yenidoğan bebekleri yıkamak el becerisi ve cesaret gerektiren bir iştir. Bu konuda çok deneyimli olmayan yeni anneler ilk bebek banyosunda genelde yardım almayı tercih eder. Çünkü küçük, kıpır kıpır hareket eden narin bir bedeni yıkamak ilk seferde biraz zordur. Yenidoğan bebek banyosu zor olduğu kadar heyecan verici bir süreç. Ancak birkaç yıkama sonrasında giderek daha da pratik bir hale gelir. Yine de anne adayları bu konuda artık çok daha şanslı. Çünkü bebek banyo ürünleri sayesinde kolaylıkla bebeklerini yıkayabilme imkanı bulabiliyorlar. Bu süreçte ebeveynlerin mutlaka dikkat etmesi gereken önemli detaylardan bahsedilebilir. 

Banyo suyu sıcaklığı, banyo ortamı ve banyo sonrası gibi detaylar ebeveynler tarafından bilinmesi gerekenler arasında yer alır. Bu süreçte bebeğinizin stres altında olmaması ve annenin de rahat olması oldukça önemli bir konu. Bebeğin ilk banyosu zor bir süreç olsa da bu durumun giderek daha da kolay hale geleceğini bilmeniz gerekiyor. Bebekler ilk doğdukları zamanlarda çok fazla dışarı ile temas etmediklerinden kirlenmedikleri sürece her gün yıkamanıza gerek duyulmaz. Haftada birkaç banyo onlar için yeterli olacaktır. 

Banyo için günün her saati uygun olsa da bebeklerin uyku saatinden öncesinde yaptırmak daha rahat uyumalarına imkan tanır. Aynı zamanda beslenmeden hemen önce ya da sonra banyo yapmaması da önemlidir. Yeni doğan bebek banyosu ne zaman yapılır sorusu her ebeveyn için merak edilen konular arasındadır.

Yenidoğan Banyosu Ne Zaman Yapılır?

Yenidoğan ilk banyo için ebeveynlerin kendini hazırlaması önemlidir. İlk olarak bebeğin vücudu hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Nasıl yıkanması ve ne tür ürünler kullanılması gerektiği bu süreçte önemlidir. Bebeğinizin ilk banyosunu ne zaman yaptıracağınız da önemli bir detay. Yenidoğan banyosu için mutlaka göbek kordonunun düşmesini beklemeniz gerekir. 

Bebekler ilk doğdukları anda ciltlerinde bir verniks tabakası bulunur. Bu kremsi tabaka beyaz ve sarımsı bir renkte olur. Ancak bebek için zararlı olduğu düşünülmez. Bebeklerin tüm vücudunda bazılarının da kıvrımlı olan bölgelerinde bu tabaka bulunur. Tabakanın işlevi ise bebeğin cildini kuruluktan ve su kaybından korumasıdır. Aynı zamanda bebeği enfeksiyonlara karşı da koruyan bir tabaka olduğu söylenebilir. 

Banyo sırasında bu tabaka vücuttan kolay bir şekilde ayrılmayabilir. Bu durumda bebeğinizi yıkarken onun tenini tahriş etmemeye özen göstermeniz gerekir. İlk 7 ya da 10 gün içerisinde bu tabaka bebeğin cildinde kendiliğinden azalmaya başlar. Göbek bağı düştüğünde de kolaylıkla bebeğinizi yıkayabilirsiniz. 

Yenidoğan Banyosu Nasıl Yapılır?

Bebek banyosu nasıl yapılır sorusuna yanıt verirken birçok noktayı göz önünde tutmak gerekiyor. Bebeğinizi banyo yaptırmadan önce ilk olarak ortamı hazırlamanız gerekiyor. Bebeklerin banyo sırasında da birçok gereksinimi olduğunu her ebeveyn bilmeli. Banyo ve bakım ürünleri bebeğin rahatlamasına imkan tanıdığı gibi enfeksiyonlardan da korunmasını sağlar. Hem banyo sırasında hem de sonrasında gereken tüm malzemeleri önceden hazırlamanız gerekiyor. İhtiyaç duyabileceğiniz malzemeler ise şu şekilde:

Bebek banyo küveti oldukça önemli bir banyo malzemesidir. Bebeğin daha temiz bir alanda yıkanmasını sağlar. 

Banyo küvetinin üzerinde kullanılan file ile bebeği daha kolay yıkama şansınız olur.

Yumuşak ve organik malzemelerden üretilmiş bir bebek banyo havlusu mutlaka olmalı. 

Bebeklere özel şampuan ve sabun banyo sırasında olması gerekenler arasında.

Bebek banyo suyu derecesi de yine su sıcaklığını belirleyebilmek için ihtiyaç duyacaklarınız arasında.

Banyo sonrasında kullanılacak olan kremler içerisinde özellikle pişik kremini ihmal etmemeniz gerekir.

Bebe yağı ve yumuşak bir bebe süngeri de olması gerekenler arasında.


Bu malzemeleri temin ettiğinizde bebeğinizin kolaylıkla banyosunu yaptırmak mümkün olabilir. Bebeklerin banyo sonrasında iyi bir uyku uyuması için de mutlaka yumuşak bebek battaniyesi ve yastık gibi tekstil ürünlerine de gereken önemi vermeniz gerekiyor. Bebeklerinizin kullanacağı her ürünün sağlıklı ve kaliteli olmasına özen gösterilmeli. Özellikle antibakteriyel ürünleri tercih etmek yenidoğan bebekler açısından dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunuyor. Bu hem sağlıklı gelişmesinde hem de mutlu bir bebek olmasında büyük etkilere sahiptir.

bebek banyosu

Bebeğinizin İlk Banyosu İçin Uygun Sıcaklık Nasıl Ayarlanmalıdır?

Yenidoğan banyo suyu sıcaklığı ayarlanırken mutlaka hassasiyet göstermeniz gerekiyor. İlk yıkamada ve sonraki yıkamalarda su sıcaklığını mutlaka ayarlarken su derecesi kullanmaya özen göstermeniz gerekir. Bu derece ile bebek için en ideal banyo suyu sıcaklığı bulunabilir. Genel olarak 36 ile 38 derece arasında bir sıcaklık bebek için yeterlidir. Suyun sıcaklığını ayarlayabilmek için termometreniz yok ise suyun içerisine dirseğinizi değdirerek de kontrol edebilirsiniz. Eğer dirseğinizi çok fazla yakmıyor ise bebeği yıkamak için ideal ısıda olduğu düşünülebilir. 

Bebeği yıkadığınız su sıcaklığı yanında odanın havası da önemli. Mutlaka oda sıcaklığını 25- 26 derece olacak şekilde ayarlamanız gerekiyor. Özellikle kış aylarında bebeği üşütmemek için çok daha titiz davranmalısınız. İlk banyoda ve takip eden birkaç ayda bebeğin banyosunun 5 ya da 6 dakikadan daha uzun olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. 6. aydan sonra bebeklerin banyodan keyif almaları için sularına banyo oyuncakları koyabilirsiniz. Bebekleri besledikten hemen sonra banyo yaptırmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. 

Yeni beslediğiniz bebeğinizi hemen banyo yaptırmak kusmasına neden olabilir. Beslenme işlemi bittikten bir saat kadar sonra banyo yaptırmanız rahatlamasına yardımcı olur. Yıkama sırasında kullanılacak olan bebek küvetlerinde farklı boyutlar bulunur. Yeni doğan bebekler için 0- 6 ay küvetlerini tercih edebilirsiniz. Bu küvetler hem hafif hem de küçük boyutlarda olduğundan daha rahat kullanılabilirler. Aynı zamanda plastik olmaları da kolay temizlenmelerinde oldukça etkilidir. Banyo sonrasında bebeğinizi temiz ve yumuşak bir havlu ile kurulayın ve bakım kremlerini sürün. Üzerini giydirdikten sonra bebek masajı yaparak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğin Göbek Bağı Düştükten Sonra Ne Zaman Yıkanır?

İlk bebek banyosunda zaman oldukça önemli. Yeni bebek sahibi olan her ebeveyn bu süreçten biraz korksa da doğru bir yıkama ile bebeğinizin ilk kirlerinden arınmasını sağlayabilirsiniz. İlk banyo için mutlaka bebeğinizin göbek bağının düşmesini beklemeniz gerekir. Bu süre öncesinde ise bebeği nemli, yumuşak ve temiz bir bez ile silerek temizleyebilirsiniz. Göbek bağı ilk iki hafta içerisinde düşecektir. Göbek bağı düştükten bir gün sonra banyosunu yaptırmanızda bir sakınca olmaz. 

Bebeğin ilk banyo suyuna ne konur sorusu da yine bu süreçte merak edilen konular arasında yer alır. Gelenekler ölçüsünde ilk banyosuna tuz eklenmesi gibi yanlış uygulamalar yapılabiliyor. Ancak bebeklerinizin ter kokmaması için bu şekilde davranmak yaşamını riske atabilecek bir durumdur. Bu nedenle bebeğinizi tuzlamak ya da tuzlu su ile yıkamak yerine kol altlarını tuzlu suya batırılan bir bez ile silmek daha sağlıklıdır. Yüksek tuz miktarı bebeklerin ciddi riskler altında kalmasına neden olur. 

Fakat banyo suyuna gül yaprakları koyabilirsiniz. Bu banyo suyu ile birlikte güzel kokmalarına yardımcı olur. Ancak sade su ile yıkamak da bebeklerin temizlenmesi için yeterlidir. Banyo sıklığını da mevsime göre ayarlamanız gerekiyor. Yaz aylarında haftada birkaç kere banyo yeterli oluyor. Kış mevsiminde ise bir defa yıkamak yeterlidir.

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.