Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

19-06-2022 23:41
Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin dünyaya gelmesi ile birlikte ebeveynlerin yaşamında farklı ve heyecanlı bir dönem başlar. Bir yandan sorumluluklar artarken bir yandan da sağlıklı bir bebek büyütme telaşı ortaya çıkar. Bebekler dünyaya geldikten sonra birçok farklı gereksinimi olur. Bunlardan birisi de düzenli bir uykudur. Bebeklerde uyku düzeni sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için en temel gereksinimlerden biridir.

Bazı bebekler hem gündüz hem de gece düzenli bir uyku sistemine sahip olurken bazılarında ciddi anlamda sorunlar olabilir. Bozuk bir uyku alışkanlığı bebeklerin huzursuz olmasına sizin de geceleri uykusuz kalmanıza neden olabilecek bir durum. Böyle zamanlarda mutlaka bebeklerin hangi ay dilimleri içerisinde nasıl uyumaları gerektiği ebeveynleri tarafından bilinmeli. 

Bebeğiniz dünyaya geldiği andan itibaren kendi kendini idare edene kadar sizin yönlendirmelerinize ihtiyaç duyar. Böyle durumlarda uyku düzeni bebeğiniz için ilk dikkate almanız gereken detaylar arasında yer alıyor. Bebek uyku saatleri bu bakımdan her ebeveynin bilmesi gerekenlerden biridir.

0-3 Ay Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olur?

Yenidoğan uyku düzeni bebeğin ilerleyen dönemde daha düzenli bir uyku sistemine sahip olabilmesi açısından oldukça önemlidir. İlk üç ay bebeklerin yaşam süresince en önemli dönemleri arasında yer alır. Yenidoğan bebeğinizin eğer fiziksel olarak bir problemi bulunmuyor ise uykularının düzenli olması beklenir. Bu dönemde bebekler genel olarak günde 11 ile 18 saat arasında uyurlar. 

Bu süre içerisinde bebeklerin 3 ya da 4 kez gündüz uyku süreleri de vardır. Bebekler 2 aylık bebek uyku düzeni içerisinde mutlaka 3-4 saat kadar aralıksız olarak uyumaları gerekir. Bu dönemde bebekler beslenmek için uyanmak durumunda kalırlar. Bu dönemde aktif uykuları %43 kadar düşme yaşar. Ancak bebekler 3 aylık bebek uyku düzeni içerisinde ise zamanın %71 kadar zamanı gece uykusunda geçirirler. Yenidoğan bebekler çok derin uyumazlar. Daha çok mırıldanarak ve hafif gözlerini aralayarak uyurlar.

3-6 Ay Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olur?

Bebekler ay olarak büyüdükçe gündüzleri daha az geceleri ise daha fazla uyumaya başlarlar. Bebekler 4. aylarına girdiklerinde ise uyku düzenlerinde birtakım değişmeler meydana gelir. 4 aylık bebek uyku düzeni ebeveynleri biraz daha yorucu bir tempo ortaya çıkarır. Bu dönemde bebekler geceleri beslenme için geceleri 2 ya da 3 defa uyanırlar.

4 aydan sonra günde en az 11- 12 saat kadar uykuya gereksinim duyarlar. Gündüz uykuları da genel olarak 1 saatten fazla olmaz. 5 aylık bebek uyku düzeni de bu aşamada aynı süreçte devam eder. Ancak bebek 6. aya geldiğinde 5- 6 saatlik uyku periyodunda 1 ya da 2 kez uyanmak durumunda kalabilirler. Bebeklerin büyük bir kısmı yeniden uykuya dalabilirler.

6-9 Ay Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olur?

6 aylık bebek uyku düzeni içerisinde gün içerisinde 11 ile 14 saat içerisinde uyumaları gerekir. Birçok bebek bu dönemde tüm gece rahat uyku uyuyabilirler. İlk aylarda düzenli bir uyku düzeni belirlediyseniz 6. aydan sonra da bu düzeni devam ettirebilirsiniz. Bağışıklık sistemi ile uyku arasında önemli bir bağ bulunur. Bebekleriniz için düzenli bir uyku sistemi yakalayabilmek bu açıdan son derece önemli. 7 aylık bebek uyku düzeni sırasında bebekler gece uykularının büyük bir kısmını gece geçirirler. Bu nedenle de gün içerisinde bu bebeklerin 11 saat kadar uyuduğu söylenebilir. Her geçen dönem değişen bebeklerin uyku düzenleri de farklılaşır. 

8 aylık bebek uyku düzeni ise bebeklerin geceleri aralıksız olarak 6 ile 8 saat arasında uyuyabildikleri bir düzendir. Toplam olarak gece uykuları 11- 12 saat arasında değişir. Ancak bu sürede bir ya da iki defa beslenme için uyanabilirler. 9 aylık bebek uyku düzeni ile geceleri ortalama 11 saat kadar uyurlar. Bebeklerin bu dönemde gündüz uyku süresi ise 3 saat olarak hesaplanır. Kesintisiz 2 gündüz uykusu uyumaları uyku düzenleri açısından önemlidir.


Bebeklerde En Sağlıklı Uyku Süreleri Ne Kadardır?

Bebeklerin huzurlu bir gün geçirmesinde uykularını iyi almaları oldukça önemli. Yeni doğdukları andan itibaren sistemli bir şekilde uyumaları fiziksel olarak daha iyi bir şekilde gelişmelerine de katkı sağlar. Bebeklerin ideal uyku süreleri şu şekildedir:

Yenidoğan bebekler ilk bir ay içerisinde 14- 17 saat kadar uyur. 

3 aylık bebekler gün içerisinde yaklaşık olarak 15 saat uyurlar.

6 aylık bebekler 14- 15 saat arasında uykuya ihtiyaç duyarlar.

10 aylık olduklarında günde ortalama 10- 13 saat uyurlar.

12 aylık olduklarında yine 10- 13 saat arasında uyurlar. 


Bebekler büyüdükçe bu uyku sürelerinde azalma meydana gelir. Ancak bu durum bebek için olumsuz değildir. Yalnızca gündüzleri daha fazla uyanık kalmaya başladıkları için uyku sürelerinde azalma meydana gelir.

Bebeğin Uyku Düzenini Neler Bozar?

Uykuya dalamayan bebek ebeveynleri en çok zorlayan bebeklerdir. Çünkü hem gündüz hem de gece uyumadıklarında ebeveynler için de uyku problemleri ortaya çıkabiliyor. Böyle durumlarda bebeğinizin neden uykuya dalamadığını araştırmanız gerekiyor. Gereken durumlarda bir uzmana danışmak da bu düzensizliği gidermede oldukça etkili olabilir. Bebeklerin uyku düzenini bozan durumlar arasında şunlar yer alır:

Bebeklerin bedensel ve duygusal rahatsızlıkları

Ailenin davranışlarındaki tutarsızlıklar

Yatış saatinin kazandırılamamış olması

Çocuklarda ortaya çıkan birtakım hastalıklar

Solunum hastalıkları

Enfeksiyonlar

Diş çıkarma

Kullanılan ilaçların yan etkileri

Kronik hastalık durumları

Nörolojik ve psikiyatrik sorunlar

Gastroözofageal reflü

İnfatil kolik

Açlık ve tokluk

Stres ve yorgunluk

Ortamdaki uyaranlar

Ortam değişikliği

Gibi durumlar bebeklerin uyku düzenlerinin bozulmasına neden olan durumlar arasında yer alıyor.

bebeklerde uyku düzeni için dikkat edilmesi gerekenler

Bebeğin Uykusunun Geldiğini Nasıl Anlarım?

Bebekler uykularının geldiğini farklı tepkiler ortaya çıkararak belirtiler. Yenidoğan bebekler genel olarak uykuları geldiğinde ağlamaya başlar. Sürekli olarak ağlıyorsa, altı temizse ve emzirmeye çalıştığınızda emmiyorsa bebeğin uykusunun geldiği düşünülebilir. Bebekler 1 ile 4 aylık dönem içerisinde ise uykularının geldiğini farklı tepkilerle ortaya koyarlar. 

Bu dönemde mızmızlanma ve kulaklarını çekiştirme en çok gösterdikleri tepkilerdir. Aynı zamanda gözlerini ovuşturma şeklinde de uykularının geldiğini haberler verirler. 4. aydan sonra ise bebekler artık kendi başlarına uyumaya alışırlar.

Bebeklerin Uyku Düzeni İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bebeklere uyku düzeni oluşturabilmek için dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunur. Ebeveynler akşam 18.00 sonrasında bebeklerine banyo ve masaj gibi rahatlatıcı uygulamalarla bir uyku düzeni oluşturmaya çalışabilirler. Bebeklerin uyudukları ortamın sıcak ve soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Gündüzleri çok fazla yorulmamalarına dikkat edilmeli ve uykuya geçerken beslememek önemli bir detaydır.

Bebeğin uyuduğu alanların gece tam karanlık, gündüz ise loş olmasına dikkat etmelisiniz. Gündüz ve gece uykularını her zaman aynı saatte uyumalarına dikkat etmelisiniz. Bunun yanında 5. aya kadar gündüz ve geceleri aynı ortamda uyumalarına önem verin. Bu süreden sonra bebeğiniz odasını ayırmanızda bir sakınca olmaz.

Bebeğinizin bir uyku arkadaşı edinmesini sağlamak rahat uyumasını sağlar. Ancak uyku arkadaşının bebeği rahatsız etmeyecek şekilde yumuşak bir yumuşak, yıkanabilir ve tüysüz oyuncak olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeklerinizi uykularına konuşarak hazırlayabilirsiniz. Bebeklerin çıkardıkları en ufak seste yanlarına gitmeniz bebeğin uyku düzeni kazanmasında zorlanmasına neden olur. Bebeği uyutma sırasında ayakta, kucakta ya da bir çarşaf içerisinde sallamak ise yapılmaması gerekenler arasındadır.

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.