Yaz Aylarında Bebek Bakımı

19-05-2023 11:20
Yaz Aylarında Bebek Bakımı

Kış aylarında bebeğinizi soğuktan korudunuz, immün sistemini korumak için elinizden gelen pek çok şeyi yaptınız. Artık yaz mevsimi geldi. Her mevsimin kendine özgü özellikleri olduğu için buna göre davranmak en doğru karar olacaktır. Yaz aylarında bebek bakımı kış aylarında olduğu gibi hassas bir konu. Bebeğinizin sıcaktan etkilenmemesi ve sonrasında çeşitli hastalık öykülerine davetiye çıkarmaması adına oldukça hassas bir konu.

Peki yaz aylarında bebek bakımı nasıl olmalıdır? Hep beraber inceleyelim.

SIVI TÜKETİMİ OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR YER KAPLIYOR

Bildiğiniz gibi bebeklerin ilk 6 ayki süreçte beslenmesinde aktif rol oynayan madde anne sütüdür. 6 aydan küçük bebeklerin su içmesinden ziyade sıvı ihtiyacını anne sütü ile karşılaması önerilir. Yaz aylarında sıvı ihtiyacı anne sütünün miktarı açısından da önemlidir. Hem bebeğin hem de kendi sağlığı açısından anneler yaz aylarında bol bol sıvı tüketmelidir. Bu sayede süt salgısı daha da artacaktır ve süt içerisinde bulunan su miktarı da önemli ölçüde artış gösterecektir. 6. aydan sonra bebeklerin sıvı takviyesine su eklenebilir. Bu konuda temiz olduğundan emin olduğunuz içme sularından ve taze sıkılmış meyve sularından yararlanılabilir. Özellikle 6. ay sonrasında vereceğiniz ek gıda ara öğünlerinden sonra bir miktar su vermeyi unutmamak gerekir. Su kaybı ileri düzeylerde bebeğinizde halsizlik, iştahsızlık vb. sorunlara davetiye çıkaracaktır.

PAMUKLU KIYAFETLERİ TERCİH ETMEK ÖNEMLİ

"Yazın bebekler nasıl giydirilmeli?” sorusuna net olarak, sadece pamuklu kıyafetler şeklinde cevap verilebilir. Pamuklu kumaşlar yapısal formları gereği cildin ısısını çekerek vücudu daha serin tutar ve önemli ölçüde hava dolaşımı sağlar. Ayrıca pamuklu kumaşın önemli bir avantajı ise alerjik reaksiyonlara neden olmaması ve hassas cildi atopik hale getirip tahriş etmemesidir. Koyu renkli kıyafetler yerine açık renkler ve pastel tonlar giydirilmelidir. Bebeğinizin vücuduna yapışmayan rahat kıyafetler giydirmek yine önemli ölçüde avantaj sağlayacaktır.

BANYO ZAMANI

Yaz sıcaklarında bebek bakımının kilit noktası banyo yaptırma sıklığını artırmaktır. Yaz aylarında bebeklerin sürekli olarak suyla temas etmesini sağlayın. Vücudunu rahatlatmak ve vücut sıcaklığını dengelemek açısından banyo en iyi yöntemdir. Bunun için suyun sıcaklığı oldukça önemli. Dirsek ile kontrol etme yoluyla suyun sıcaklığını ayarlayabilir ve bu sayede ılık bir su olduğundan emin olabilirsiniz. Bebeğinize gün aşırı banyo yaptırmak onu yaz sıcaklarının bunaltıcı etkisinden koruyacaktır. Bebeğinize her defasında sabun ve şampuan kullanmak cildin koruyucu bariyerini bozabilir, bu da bazı dermatolojik hastalıklara sebep olabilir. Bunu önlemek adına bebeğinize haftada sadece 2-3 defa uygun bir bebek şampuanı kullanmanız yeterli olacaktır. Banyo sonrasında aşırı yağlı kremler yerine, daha su bazlı yumuşak formüllü vücut losyonlarını tercih edebilirsiniz.

D VİTAMİNİ TAKVİYESİ İÇİN DOĞRU SAATLER

Bebekler için D vitamini oldukça önemli. Kemik ve diş gelişimine büyük yarar sağlayan D vitaminini güneşten alabilirsiniz. Fakat bunun için doğru saatleri belirlemek oldukça önemli. Yaz aylarında bebek bakımında diğer bir önemli husus, güneşten nasıl ve ne ölçüde faydalandığınızdır. Bebeklerin hassas ciltleri güneş ışınlarına henüz hazır olmadığından, dik gelen güneş ışınlarından etkilenebilir. Güneş yanıklarına engel olmak adına bebeklere özel geliştirilmiş güneş kremleri kullanmak ve sabah/ akşamüzeri çok uzun sürmeyen güneşlenmeler en sağlıklı yoldur. 11:30 – 16:00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça bebeklerinizi dışarıya çıkarmamanızda fayda var. Ayrıca bebeğinizi güneşten korumak amacıyla geniş kenarlı bir şapka tercih edebilirsiniz.

ALTINI SIK SIK DEĞİŞTİRİN

Yazın bebek bakımı denildiğinde akla ilk gelen konulardan biri de alt temizliğidir. Bebek bezi pişikleri özellikle yaz aylarında bebeklerin kabusu haline gelebilir. Bunu önlemek adına bebek bezini sıkça değiştirmek gerekiyor. Bebek pişiklerinden korunma yolları arasında poposunu sürekli ılık su ile yıkayıp temiz bir havlu ile kurulamakta bulunuyor. Alt değiştirme işlemi sırasında bebeğinizin altını bir süre açık bırakıp vücudun hava almasını sağlayabilirsiniz. Hava teması ile cildin kurumasını sağlamak, parfüm, paraben, boya vb. kimyasal içermeyen koruyucu kremi ince bir tabaka halinde kullanmak bebeğinizin pişik olmasını önlemeye yardımcı olur.

DİKKAT İSİLİK MEVSİMİ!

Yazın gelmesi ve havaların ısınması ile beraber en çok karşılaşılan sorunlardan bir diğeri isilik. Bebeğinizin aşırı terlemesinden kaynaklı meydana gelen isilik, ter bezlerinin tıkandığını gösterir ve kırmızı noktalar biçimindedir. İsiliği önlemenin en önemli yolu terlemeyi azaltmaktır. Yaz sıcaklarında bebek bakımı esnasında terin kontrol altına alınması, terli kıyafetlerin hemen değiştirilmesi gerekir. Ayrıca yağ bazlı kremler de ter bezleri kanallarını kapatırsa terlemeyi engeller ve isiliğin çoğalmasına neden olur. Bunun için yukarıda yer alan her bir maddeye ayrıca önem vermelisiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.