BEBEKLERDE İSİLİK

19-05-2023 10:55
BEBEKLERDE İSİLİK

Günümüzde bebeği olan birçok anne ve baba tarafından bebeklerde isilik ve bebeklerde isilik nasıl geçer konuları araştırılmaktadır. Alanında uzman kişilere bu konuda pek çok soru yöneltilmektedir. Yazımızda bebeklerde isilik ne demek, bebeklerde isilik neden olur, bebeklerde isilik oluşumunu engelleme yolları ve bebeklerde isilik tedavisi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

İsilik, bir tür cilt rahatsızlığıdır. Bebeklerde isilik ter kanallarının tıkanması sonucu oluşan cilt döküntülerine verilen genel bir isimdir. Her yaş insanda görülebileceği gibi genellikle bebek ve çocuklarda daha fazla görülür. Bebek ve çocukların vücutlarının özellikle belli bir bölümünde isilik oluşumu olduğu bilinmektedir. Bebek ve çocukların kollarında, karınlarında, bacaklarında, kol altlarında, boyunlarında ve popolarında oluşması daha sık görülür. İsilikler genellikle pembe veya kırmızıya kaçan renklerde oluşur. Küçük kabartılar halindedir. Bebeklerde isilik, dış faktörlerden kaynaklanır. Sıcaklığın yüksek olması nedeni ile isilik oluşur çünkü bebeklerin vücudu aşırı sıcak olan ortamlarda kendisini soğutmaya çalışarak terlemesi nedeni ile oluşur. Bebeklerde isilik tedavisinde ilk adım her zaman cildi serinletmek ve terlemeyi önleyici adımlar atmaktır.

Bebeklerde İsilik Neden Olur?

Bebeklerin ciltleri yetişkin insanların ciltlerinden farklıdır. Böylece yetişkinlere göre bebeklerin gözeneklerinin daha küçük olması isilik oluşumunu kolaylaştıran etkenlerin başında gelmektedir. Ek olarak bebeklerin ter bezlerin gelişimini tamamlayamaması nedeniyle bebeklerde daha sık olarak görülmektedir. Bebeklerde isilik, özellikle açık tenli bebeklerde sıcaklık dolayısıyla terlemeden veya geçirdiği ateşli hastalıktan sonra ortaya çıkabilir. Tüm bunların yanında bebeği terli bırakmak, çok sık yıkamamak da isiliğin meydana gelmesindeki en önemli etkenlerdendir. Bebekler giydirilirken mutlaka hava şartlarına ve bulunduğu ortama uygun giydirilmelidir. Sıcak hava şartlarının olduğu durumlarda bebekler çok kalın giydirilmemelidir. Aynı zamanda soğuk hava şartlarının olduğu zamanlarda ise bebekler çok ince kıyafetler ile giydirilmemelidir. Bebeklerde isilik genel olarak yaz aylarında doğan bebeklerde daha sık olarak görülür çünkü yaz aylarında doğan bebeklerin birçoğu gereğinden fazla kalın kıyafetlerle giydirilir. Bu sebeple bahsedildiği gibi sıcak hava şartları sebebiyle terleyen bebeklerde isiliğin daha çok oluşmasıyla karşılaşılabilmektedir.

Bebeğinizin vücudunda olmaması gereken bir şey olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bunun isilik olup olmadığını anlamak için isiliğin nasıl olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bebeklerde isilik şu şekilde anlaşılmaktadır: Dirsek içinde, boyunda, koltuk altında ya da sırtta görebileceğiniz döküntüler sonucunda cildin pul pul dökülmesi isiliği ele veren bulgulardandır. Bununla beraber kızarıklık, deriyle aynı renkte şişlik, deri üzerinde kırmızımsı sulu şişlik, kırmızı lekelenme gibi belirtiler hem bebeklikte hem de çocuklukta görülen isilik nedenlerinden birisidir. Tüm bunları öğrendikten sonra bebeğinizin vücudundaki değişikliğin isilik olup olmadığını az çok anlayabilirsiniz ancak siz yine de durumun ne olduğunu tam olarak anlamak için bir doktora başvurmalısınız.

Bebeklerde isilik oluşumunu önlemek için anne ve babalar için bazı ipuçları bulunmaktadır. Bu ipuçlarını takip ederek bebeğinizde isilik olmasını engelleyebilirsiniz. Bu ipuçları aşağıda listelenmiştir:

-Sıcak havalarda bebeğinizi serin tutacak ve teri emecek pamuklu giysiler tercih edin. Çok kalın giyecekleri sıcak havalarda tercih etmeniz önerilmez.

-Bebeğinizin terini sık sık takip edin ve terli kalmasını engelleyin.

-Terlediği takdirde terini emecek pamuklu kıyafetlerle giysilerini değiştirin. Terli kıyafetlerle durmamasına dikkat etmelisiniz. Bu hem isilik oluşumunu engellemek için hem de üşütme ihtimalini ortadan kaldırmak için oldukça önemli bir noktadır.

-Bebeğinizin altını sık sık değiştirin. Bebeğinizin bezini değiştirme sıklığının yeterli olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Özellikle yaz aylarında bez değişiminin kış aylarından daha fazla olması gerekmektedir.

-Bebeğinizi sıcak ve havasız ortamlardan korumaya çalışın.

-Bebeğinize kalın ve dar giysiler giydirmeyin.

-Nemlendirici kremleri yeterli miktarda kullanın, aşırıya kaçmayın.

-İsiliğe karşı en etkili yöntem sık sık duş yaptırmaktır. Bebeğinizi olabildiğince sık yıkamaya özen göstermelisiniz. Suyun ısısının sıcaklığı da oldukça önemlidir. Bebeğinizi ne çok soğuk suda ne de çok sıcak suda yıkamamaya dikkat etmelisiniz. Suyun ısısının ılık olması en ideal olanıdır.

-Bebeğinizin yattığı yatakta kullandığınız nevresimlerin türü isilik için dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Bebeğinizin yatağında kullandığınız yastık kılıfı, çarşaf ve örtünün içeriğinin pamuk olması isilik oluşumunu engellemenize yardımcı olmaktadır. Bu aynı zamanda bebeğinizin uyurken çok fazla terlemesini de önlemektedir.

Bebeklerde İsilik Tedavisi

Bebeğinizin vücudundaki değişikliğin isilik olduğunu anladıktan sonra isiliğin bebeğinizi rahatsız etmesini önlemek için müdahale yapma ihtiyacı hissediyor olabilirsiniz. Biraz sonra bahsedeceğimiz müdahaleleri yalnızca vücuttaki değişikliğin isilik olup olmadığından emin olduktan sonra yapmalısınız. Aksi takdirde yanlış bir müdahale uyguluyor olabilirsiniz. Bu sebeple ilk olarak doktorunuza başvurmakta fayda görülmektedir. Doktorunuz bunun isilik olduğunu size söyledikten sonra bahsedilen uygulamanın benzerini sizden yapmanızı isteyebilir. Siz bu uygulamayı yapmadan önce uygulamayı yapıp yapmamakla ilgili olarak doktorunuza başvurmalısınız. Bu uygulama şu şekildedir: Bebeğin vücudundaki isilikli bölgeye öncelikli olarak uygulanması gereken müdahale soğuk bezin o bölge üzerinde tutularak serinlik verilmesidir. Bezin sadece o bölgenin üzerine koyulması, kesinlikle ovalanmaması gerektiğini unutmamalısınız. Aksi takdirde ovalamak ya da elinizle dokunmak tahrişe neden olabilir.

İsilik ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da şudur: İsilik olan bölgedeki kabarcıklardan sıvı ya da irin sızması, yüksek ateş ya da hastalığı işaret eden bir durum gözlemlendiğinde ya da bebeğinizin cildinde yeterli bakıma rağmen 3 gün içerisinde geçmeyen egzama ya da ciddi bir döküntü gözlemliyorsanız mutlaka doktorunuza durumu bildirmeniz gerekir. Tüm bu işaretler farklı bir durumun habercisi olabilir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.