Bebeklerde Günlük El, Yüz, Kulak, Ağız, Burun ve Cilt Temizliği

14-03-2023 11:14
Bebeklerde Günlük El, Yüz, Kulak, Ağız, Burun ve Cilt Temizliği

Bebeklerde Günlük El, Yüz, Kulak, Ağız, Burun ve Cilt Temizliği

Yenidoğan bebeklerin cildi beyaz, kaygan ve koruyucu bir madde (verniks kazeoza) ile kaplı olduğundan fazlası ile hassastır. Bebeklerde el, yüz, ağız, burun, kulak, göz, genital bölge ve cilt temizliği günlük bakımı için önemlidir. Bebeklerin her gün banyo yaptırılması gerekmez fakat her gün genel temizlik ve bakım mutlaka yapılmalıdır. Peki adım adım bebek günlük temizliği nasıl yapılır?


 

Bebeklerde El ve Yüz Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebekler en çok ağız ve ellerini kullanırlar. Ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürerek dünyayı keşfetmeye çalışırlar. Bebeklere günlük temizlik alışkanlığı kazandırmak için rutin el ve yüz temizliği yapılmalıdır.

Bebeğinizin ellerini temizlerken, yumuşak bir bez yardımı ile sabunlayıp durulayabilirsiniz. Kullanacağınız sabun, bebekler için özel olarak geliştirilmiş bir sabun olmalıdır. Ellerini temizlerken parmak aralarını ve kıvrımları unutmayın. Dışarıda olduğunuz zamanlar nemlendirilmiş kağıt havlu veya kimyasal içermeyen ıslak mendillerden yardım alabilirsiniz. Bebeğinizin tırnaklarını banyo sonrasında veya uyurken düz bir şekilde bebeklere özel sunulan tırnak makasları ile kesebilirsiniz.

Bebeklerin yüz ve boyun bölgesini temizlerken nemli bir tülbent, yumuşak bir bez veya pamuktan yardım alabilirsiniz. Bebeğinizin yüzünü ve boynunu temizlerken kaynatıp ılıttığınız su ile ıslattığınız pamuk kullanarak yüzünü nazikçe silebilirsiniz. Süt ve mama kalıntıları bebeklerin boyunlarında ki kıvrımlara bulaşabilir. Bebeklerin anatomik yapısından kaynaklı, boyun bölgesi yeterli hava almadığından dolayı ter ve nemden tahriş olmuş olabilir. Kıvrımları gözden geçirin gerekli durumlarda pişik kremlerinden yardım alabilirsiniz. Sildikten sonra bebeğinizin yüzünü ve boynunu kurutabilirsiniz.


Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerin gözünde sarımsı bir akıntı, sulanma veya çapaklanma oluşabilir. Bebeğinizin gözlerini kaynadıktan sonra ılıttığınız suya batırılmış pamuk ile nazikçe temizleyin. Temizlerken pamuğu hafifçe sürmeniz yeterlidir, aksi durumda cildi tahriş olabilir. Temizlik işlemini göz pınarından dış bölüme doğru tek seferde yapın. Temizlerken mikrop yayılmaması için pamuğu sık sık değiştirmeniz önemlidir.


Bebeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin kulaklarını temizlerken yetişkinler için üretilmiş olan kulak çubuklarının kullanımı zararlı olacaktır. Kulak çubukları kirin içeri itilmesine neden olacaktır ve akabinde ciddi sorunları getirecektir. Hafif nemli yumuşak bir bez, pamuk ya da bebekler için özel olarak geliştirilmiş kulak çubukları ile kulağın arkasını ve kepçe kısmının iç kıvrımlarını temizlemeniz yeterlidir. Bebeklerin kulakları çok hassas olduğu için asla kulakların içine bir şey sokulmamalıdır. Banyo yaptırdığınız zaman kulaklara su kaçmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde orta kulak iltihabı gibi ciddi sorunlara sebebiyet verecektir.

Bebeklerde Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebekler sadece süt ile beslendikleri için dil üzerinde beyaz tabaka (candida) oluşabilir. Bunun için günde bir defa temiz bir tülbenti parmağınıza sararak ağız içi temizliği yapabilirsiniz. Bebeğinizin ağzını hafifçe açarak dil üstünü, yanak içlerini, damağını ve diş etlerini çok yumuşak hareketlerle temizleyebilirsiniz. Emzirme öncesinde meme ucunu kaynamış ılık su ile temizlemeniz de bebeğinizin ağız sağlığı açısından önemlidir. Pamukçuk ( candida enfeksiyonu) oluşumunda az karbonatlı suya batırdığınız temiz bir tülbent ile ağız temizliği yapabilirsiniz.

Bebeklerde Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde genital bölge temizliği, cinsiyete göre değişiklik gösterir. Erkek bebeklerin genital bölgesini temizlerken sünnet derisini geriye çekmeden temizleyin. Tüm kıvrımları dikkatli bir şekilde silerek temizleyin. Kız bebeklerin genital bölge temizliğini yaparken önden arkaya ve içten dışa doğru yapmalısınız. Bu sayede hassas bölgelere dışkı bulaşmayacaktır.

Bebeğinizin altını sık sık değiştirmeye özen gösterin. Gerekli durumlarda pişik kremlerinden destek alabilirsiniz. Alt değiştirme esnasında ıslak pamuk, çok kirli ise ılık su ile yıkayabilirsiniz. Islak mendiller kimyasal barındırdığı için mümkün olduğunca kullanmamaya gayret gösterebilirsiniz. Bebeğinizin altının kirli kalmamasına özen gösterin kirli kaldığı takdirde pişik ve tahrişlere alt yapı oluşturacaktır. Bebeğinizin altını temizledikten sonra 5-10 dakika havalandırabilirsiniz.

Bebeklerde Burun Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebekler, sürekli yatar pozisyonda oldukları için burunlarında biriken sıvı genizlerine doğru akar. Burun tıkanıklığı gibi durumlarda tam bir temizleme sağlanmazsa akciğerlere ilerleyerek ciddi hastalıklara sebep olabilir. Bebeğinizin burnunun dış kısımlarını temizlemek için nemli tülbent, pamuk ya da kulak çubuğundan faydalanabilirsiniz. Fakat bu yöntemler burun içinde biriken mukusu temizlemez. Özellikle burun tıkanıklığı gibi durumlarda burun aspiratörü gibi medikal araçlardan faydalanabilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.